Sjaak Sprong

Sjaak, wil je ons iets over jezelf vertellen?
Als stuurman en registerloods heb ik veel “natte” ervaringen, maar ook bestuurlijke- en opleidingservaringen meegemaakt. Toen ik 60 jaar werd, was het tijd om het mooie vak van het loodsen van zeeschepen in de Rotterdamse haven over te laten aan een jongere generatie. Met drie kinderen heb ik de sportieve kant van Maassluis leren kennen. Zelf probeer ik nog regelmatig te fietsen, tennissen, zwemmen, golfen, duiken en te skiën.

Waarom werd je lid van de Adviesraad?
Als gepensioneerde sta je voor een zwart gat. Door mijn vrouw Wilma, die veel ervaring in de jeugdbegeleiding heeft als motivator, werd ik op het spoor van de Adviesraad gezet. Na een sollicitatie-/oriëntatiegesprek was een aansluiting bij de werkgroep ‘Communicatie’ nog niet zo’n gekke insteek om te kijken of de Adviesraad ook daadwerkelijk wat voor mij zou zijn. Met veel ervaring in een totaal andere wereld, merkte ik dat er toch veel paralellen zijn. Gaandeweg wilde ik meer weten over het hele sociale domein. Stil zitten bleek niet echt mijn ding. De politiek ingaan was ook een optie, maar ik zie steeds meer, dat het werk van de Adviesraad mooi bijdraagt aan het “Samen Leven” in de gemeenschap van Maassluis.

Hoe lang ben je lid van de Adviesraad en wat is je functie?
Gaandeweg ben ik verschillende werkgroepen gaan bijwonen. Binnen alle werkgroepen zie ik veel activiteit, maar vooral binnen ‘Sociaal Beleid’ en ‘Jeugd’. Als Taalmaatje en mentor van een Syrisch jongetje, zie ik ook dat er veel behoefte is aan sociale ondersteuning in onze stad.

Wat trekt je aan in het werk van de AS?
In de Adviesraad ontmoet ik interessante mensen. Door het bezoeken van zorgorganisaties,  trainingen en het bijwonen van symposia zie ik hoeveel meerwaarde de adviezen krijgen die aan B & W worden gegeven. Binnen de Adviesraad tellen geen politieke agenda’s en daardoor komen er mooie adviezen op papier. Ook mooi om te zien hoe deze adviezen gewaardeerd worden.

Zijn er zaken die je lastig vindt?
Ik heb moeite met de machteloosheid van volwassenen en kinderen, die in omstandigheden zijn terecht gekomen,  waar ze niet om gevraagd hebben. En  de moeite die mensen moeten doen om passend werk te vinden. Ik vind het ook moeilijk de obstakels te begrijpen die mensen op hun weg tegen komen. Ook om anderen te motiveren, zodat iedereen weer kan meedoen in Maassluis.

Wil je de lezers nog iets meegeven?
Als je met pensioen mag, heb je waarschijnlijk allerlei plannen. Word je met pensioen gestuurd, dan sta je voor een ‘zwart gat’. Toch kun je als net-gepensioneerde als vrijwilliger en/of coach mooi af en toe een uurtje als klankbord fungeren voor een ander. We hebben elkaar hard nodig.

 

© 2019 Adviesraad Samenlevingszaken Maassluis
Privacy beleid